4 Temmuz 2008 Cuma

Buddhist kitap ve site tavsiyeleri

Öncelikle bilinmeli ki, Bodhidharma’nın da söylediği gibi sözcükler bize sadece yolu gösterebilir, kitaplar/sözcükler yolun kendisi değildir, çok okuyarak ve araştırarak Buddhist felsefesinde uzman olabilirsiniz ancak gerçek yol katetme, ancak bu yazılanların bizzat deneyimlenmesi ile yani meditasyon ile olur.

Türkçe pek çok Buddhist kitap var (çoğu çeviri), Türkler tarafından yazılmış Buddhizm ile ilgili kitaplar da var ancak çoğu Buddhizm'in içine "new age" katarak anlatmayı tercih ediyor, belki bu şekilde daha çok ilgi görüyor, Buddhist felsefesinden ziyade Buddhizm'in "çağdaş, mantıklı, ateist, seküler...vs..vs" bir din olduğu fikri üzerinde duruyorlar veya Buddha'nın hayatını roman gibi anlatıp bırakıyorlar, tabi ki Buddhist felsefesine pek aşina olmadıkları için üstünkörü bir şekilde, çalakalem yazıp biraz Buddha'nın hayatından, biraz Buddhizm'in sekülerliğinden, mantıklılığından..vs bahsedip kitaplarını bitiriyorlar, Buddhizm'in esas özü yapısı felsefesi atlanıyor.

Bu nedenle 1 tane hariç, hiçbir Türk Buddhist kitabı tavsiye etmeyeceğim, bunun yerine Buddhist ustalar tarafından yazılmış ve Türkçe'ye çevrilmiş kendim de alıp okuduğum kitapları yazacağım buraya...

A) BUDDHİST KİTAP TAVSİYELERİ

İlk önce şu istisnai Türk Buddhist kitabını yazalım:

1) “Buda: Suyun üzerindeki Lotus” (Pan yayınevinden çıkmış, Sabri Şatır tarafından yazılmış)




















Diğer Türk Buddhist kitaplarından farklı olarak, içerik bakımından kaliteli ve felsefi manada faydalı bilgiler mevcut.

2) “Buda’nın Öğretisi” (Okyanus yayınevinden çıkmış, Thich Nhat Hanh tarafından yazılmış)




















Zen Rahibi Thich Nhat Hanh tarafından yazılan, Türkçe’ye çevrilen en değerli Buddhist kitaplardan biri. Temel Buddhist felsefesini oluşturan konular; oldukça detaylı, kapsamlı bir şekilde açıklanmış: Bu konulardan bazıları: “Dört Yüce gerçek”, “8 katlı yüce yol”, “12 halkalı nedensellik yasası (Birbirine bağlı ortak doğuşun 12 halkası) “, “Buddha’nın 3 bedeni”, “Dört sınırsız zihin”, “5 küme”, “5 güç” ,”6 paramita”, “uyanışın 7 unsuru”, “3 cevher”, “2 gerçek”... Kitapta Meditasyon felsefesi konusunda faydalı bilgiler de mevcut.

3) “Bodhidharma’nın Zen Öğretisi” (Okyanus yayınevinden çıkmış)





















Zen Buddhizm’inin kurucusu veya Zen’i Çin’e getiren kişi kabul edilen usta Bodhidharma’nın felsefi 4 vaazını içeren harika bir kitap. Zen konusunda Türkçe’ye çevrilmiş en felsefi kitap olduğunu söyleyebilirim.

4) “Tibet’in yaşam ve Ölüm Kitabı” (Dharma Yayınevinden çıkmış, Sogyal Rinpoche tarafından yazılmış)




















Tibet Buddhizmi ustalarından Sogyal Rinpoche’nin yazmış olduğu kalın ve çok başarılı bir kitap. Kitapta değerli felsefi bilgiler var, meditasyon ile ilgili değerli bilgiler de bulunabilir, hem felsefi hem de romanımsı bir tarzda yazılmış. Özellikle meditasyon ile ilgili bilgi arayanlar için çok faydalı bölümler var.

5) “Tibet’in Ölüler Kitabı” (Kozmik yayınevinden çıkmış)




















Usta Padmasambhava tarafından oluşturulsa da, Tibet Buddhizmine ait binlerce yıllık bir bilginin ürünü olan ezoterik bir terma... İçinde ağır bir sembolizm olsa da, felsefi ve mistik bakımdan derin bilgiler içeriyor. Ölümden sonraki bilinç halleri anlatılıyor.

6) “Budizm Gizli Öğretisi” (Sınır Ötesi yayınlarından çıkmış, Jo Durden Smith tarafından yazılmış)




















Kitap hem Budizm felsefesini hem de Budizm tarihini anlatıyor. Kitabın orta bölümlerindeki 30-40 sayfada Budizm felsefesi harika biçimde özetleniyor ama daha sonra uzun ve biraz sıkıcı “tarih” ayrıntılarına giriliyor. Ancak kitabın başları ve ortaları için bile alınabilir bir kitap.

B) BUDDHİST SİTE TAVSİYELERİ

Bu bölüm bence kitaplardan daha değerli çünkü Buddhizm’in çoğu kutsal metnini bu sitelerden okuyabilirsiniz.

1) http://www.buddhanet.net/ebooks.htm

Bu site netteki en değerli ve en geniş Buddhist sitelerden biri... Bedava onlarca çok değerli Buddhist e-book download edebilirsiniz. (Hepsi de Buddhist rahipler veya Buddhizm konusunda uzman olanlar tarafından yazılmış)

2) http://www4.bayarea.net/~mtlee/

Mahayana Buddhist kutsal metinlerine/ Mahayana Sutralarına buradan ulaşabilirsiniz. Lankavatara, Shurangama, Diamond ve Heart Sutra gibi çok değerli Buddhist kutsal metinlerine de buradan yönlendirmeyle ulaşılabilir.

3) http://www.accesstoinsight.org/tipitaka/index.html

Buddhist kutsal metinlerine yani Pali Kanona/Tipitaka’ya/Sutta’lara buradan ulaşabilirsiniz, ancak malesef Pali Kanon binlerce sayfa genişliğinde ve nette ancak %25’i çevrilebilmiş, yine de her geçen gün büyüyor.

4) http://www.senerzen.8k.com/

Sevgili Senerzen’in sitesi (Türkçe)

5) http://www.aimwell.org/Books/books.html

Buddhanet gibi, çok faydalı bedava e-bookları indirebileceğiniz bir site.

6) http://home.btclick.com/scimah/

Buddhizm ile ilgili çok ilginç ve güzel bir site.

7) http://www.quantumbuddhism.com/

Quantum ve Buddhizm

8- http://www.abstractatom.com/buddhism_and_modern_physics.htm

Quantum ve Buddhizm ile ilgili başka bir site.

9) http://www.purifymind.com/

Çok kapsamlı bir başka Buddhist site.

Hiç yorum yok: