4 Temmuz 2008 Cuma

Zen Budizmi

Bu dağ Buda'nın gövdesi
Çoşkun akan sular öğretisi
Dün gece, seksen dört bin şiir
Nasıl, nasıl anlatmalı bunu onlara?



Zen yaşanan anda bulunan aydınlanmaya işaret eder ve bütün yöntemleri öğrenci anlayışa uyandırmaktır. Diğer bütün okullardan farklı Zen, aydınlanma deneyiminin önemini ve kurtuluşu elde etmek için dini törenlerin ve entellektüel analizin yararsızlığını vurgular.

Zen'in Kökenleri

Geleneksel olarak Zen'i başlatanın Buda olduğu söylenir. Akbaba Dağı'nda ders verirken binlerce kişi kendisini dinlemeye gelmişti. Buda onların önünde hiç konuşmadan oturdu. Zaman ilerledi ve sessizlik bozulmadı. Sonunda bir çicek gösterdi. Mahakaşyapa dışında kimse bu jesti anlamamıştı. Mahakaşyapa sözcüklerin canlı çicek için bir ikame olmadığını anlayarak gülümsedi. O Buda'nın öğrettiğinin ruhunu anlamıştı ve böylece zihinden zihne ilk iletişim başladı. O zaman başlayan bu iletişim Zen'in başlıca konularından biridir, çünkü aydınlanma deneyimi sadece aydınlanmış bir öğretmen tarafından yapılır. Öğretmen öğrenciye bu doğrudan doğruya iletişim Zen'i yüzyıllar boyunca canlı ve önemli kılmıştır.

Bodhidharma

Zen, Tang Çini'nden "Chan" adıyla hızlı bir büyüme gösterdi. Hintli keşiş Bodhidharma Budizm'i Çin'e getirdi; Budizm burada şairlere, ressamlara ve mistiklere binlerce yıldır çekici gelen Taoizm felsefesiyle birleşmeye başladı.

Bodhidharma Çin'e geldiğinde Budizm'i seçen ve Budist cüppeleri giyip ilahileri okumayı çok seven İmparator Wu tarafından kabul edildi. İmparator kültürlü bir soylu olarak, Bodhidharma ise sakallı ve dik bakışlı, vahşi ve kaba bir barbar olarak resmedilir. O Çin'de Budizm'in 1. Patriği olmuştur.



İmparator: Hükümdarlığımın başından beri pek çok tapınak inşa ettim, sayısız metin çevirttim ve manastır yaşa.ını destekledim. Ne kazandım?

Bodhidharma: Hiç.

İmparator: Neden?

Bodhidharma: Bunlar aşağılık işlerdir. Gerçek liyakatlı iş kalpten gelir ve dünyevi başarılarla ilgili değildir.

İmparator: O zaman senin kutsal doktrinin konusu nedir?

Bodhidharma: Büyük bir boşluk. Kutsal bir şey değil.

İmparator: Peki, sen kimsin?

Bodhidharma: Bilmiyorum.


Bodhidharma öğretisinin ruhunu açıklamış, ama imparator hiçbir şey anlamamıştı.


Bodhidharma, Zen'in gerçek ruhunu özetleyen bir şiir yazdı:


Metinler dışında özel bir iletişim
Sözcükler ve harflere bağlı olmadan
İnsan zihnini dosdoğru gösterme
Ve Budalığın gerçekleşmesi



Bodhidharma'nın öğretim yöntemleri karakter olarak temelde Hintli olarak kaldı. Daha sonraları 7. yüzyılda Hui Neng, Zen'e karakteristik Çin tadını verdi.

Hiç yorum yok: