6 Temmuz 2008 Pazar

hep derler ya feng şuii feng şuii diye peki nedir bu Feng Shui

Feng Shui, kökleri 3500-4000 yıl önceki Çinliler’e dayanan bir yaşam sanatıdır.

Çin İmparatorluğu’nda üst düzey kişiler Feng Shui yöntemlerini yüzyıllarca kullanmışlardır. O zamanlarda Çin’de Feng Shui mastırları bulunurdu. Feng Shui üstadı olan bu kişiler çok iyi korunurlar hatta bilgilerini başkalarıyla paylaşmaları halinde ölüm cezasına bile çarptırılırlardı.

Feng Shui; yaşadığımız iç ve dış mekanları huzur, mutluluk, refah ve sağlık getirecek, hayatımız üzerinde olumlu etkenleri artıracak, olumsuz etkenleri ise önleyecek şekilde düzenleme sanatıdır.

Feng Shui yöntemleri ile doğada var olan güçleri ve enerjiyi nasıl yönlendireceğimizi öğrenebiliriz. Bu yöntemler ile evren içerisinde dengeli ve huzurlu bir yaşama sahip olabiliriz. Yaşadığımız mekanlara ve işyerlerine uygulayabileceğimiz Feng Shui sayesinde şansımızın artmasını, pozitif enerjinin bizi çevrelemesini sağlayabiliriz.

Kozmik üçlü:

Feng Shui'nin sözlük anlamı doğayı etkileyen iki akıcı güç olan "rüzgar" ve "su" dur. Feng Shui'ye göre şans 3 grupta toplanır ve buna "Kozmik Üçlü" adı verilir.

  • Doğuştan Gelen Şans (Değişmez)
  • İnsanın Kendi Yarattığı Şans (Değişir)
  • Dünyevi Şans (Değişir)

İnsanlar bir şansla dünyaya gelirler. Buna "Kader" denir ve bu kaderi değiştirmek mümkün değildir. Değiştiremediğimiz kaderin dışındaki diğer şansların kontrolü bizim elimizdedir. İnsanlar çalışarak, iyi bir eğitimle ve akıllarını kullanarak kendi şanslarını yaratırlar ve bu şansın kontrolü mümkündür. Olumsuz yönlerini, Feng Shui uygulayarak olumlu hale getirebiliriz. Doğada varolan enerjileri aktive ederek dünyevi şansımızı arttırabiliriz.

Chi nedir?

Feng Shui’ye göre tüm evren bir titreşime sahiptir ve bir enerji gücü ile bağlıdır. Bu yaşamsal enerjiye “Chi” adı verilir. Chi atmosferde sessizce ve görünmeden sürekli dolaşır, çok güçlüdür. Çinliler bu gücü "Ejderha'nın kozmik nefesi" olarak tanımlarlar. Feng Shui bu enerjiyi bize en faydalı olacak şekilde kullanmayı gösterir.

Çinliler’in “Chi” adını verdikleri bu kozmik yaşam enerjisi sürekli olarak çevremizde hareket eder haldedir. Feng Shui’nin amacı yaşadığımız ortamları belirli bir “denge”, uyum ve doğru “Chi” akışını sağlayacak şekilde düzenlemektir.
“Chi” dört farklı yaşamsal enerji taşır. Bu enerjiler dört farklı yöne aittir.

Doğu yönünün “bilge enerjisi” “Sheng Chi”, batı yönünün “yıkıcı enerjisi” “Sha Chi”, güney yönünün “güçlendirici enerjisi” “Yang Chi” ve kuzey yönünün “besleyici enerjisi” “T’sang Chi” olarak adlandırılır.

Atmosferde yaşamsal enerji hatları bulunmaktadır. Bu enerjiler pozitif ya da negatiftir.

Sheng Chi: Pozitif enerjidir. Bulunduğunuz mekana bu enerjiyi çekerseniz çok büyük şans, bolluk ve mutluluk getirir.

Sha Chi: Negatiftir. Bu enerjinin yoğunlaştığı mekanlarda eşyalar kaybolur, hastalıklar olur.

Feng Shui'nin Amacı:

Feng Shui iyi bir hayata, başarıya, zenginliğe, iyi bir aileye ve aşk yaşamına sahip olmak için pozitif enerji Sheng Chi’yi harekete geçirip, negatif enerji olan Sha Chi’den uzak durmayı amaçlar.

Chi her yerdedir. Kapınızı açığınız anda evinizden içeri girer. Evinizin konumu bu anlamda önemlidir. Eğer güzel bir manzaraya bakıyorsa doğal olarak Chi evinize güzellik getirir. Ancak mezarlık gibi kötü bir manzaraya sahipse acı enerjiyi çeker.

Feng Shui aslında Tao’cu düşünceye dayanır. Tao’cu düşünceye göre yaşamın tümü birbiriyle bağlantılıdır. Geleneksel “Yin” ve “Yang” sembolleri bu bağlantıyı gösterir. Yin ve Yang yaşamı şekillendiren, dengeleyen iki kozmik güçtür. Yin negatif enerji ve karanlık alanları, Yang ise pozitif enerji ve aydınlığı sembolize eder. Tao’cu düşüncede her şey kendi zıddını da içinde barındırır. Zıtlık aslında karşıtlık değil tamamlayıcılıktır. Yin ve Yang sembollerinde de siyahın içinde beyaz, beyazın içinde siyah vardır. Bunlar aslında zıtlığı değil birbirini tamamlamayı temsil eder. Birinin var olabilmesi için diğerine ihtiyacı vardır. Böylece bir denge sağlanır. Yin ve Yang dengesi evrenin bütünlüğünü simgeler.

Feng Shui uygulanmadan önce mekanın Yin-Yang incelemesinin yapılması gerekmektedir. Mesela bir oda düzenlenecekse, odanın boyutu, konumu, objelerin yerleşimi, aydınlık ve loş bölgeleri nemlilik ve kuruluk, parlak ve sönük renklerin konumları, katı ve sıvı maddeler gibi faktörler belirleyicidir. Fazla Yin enerjiye sahip mekanlar bolluk getirmez. Fazla Yang enerjiye sahip mekanlar ise enerji fazlası nedeniyle çok olumlu olmayabilirler.

Feng Shui'nin Özellikleri:

Feng Shui ateş, toprak, metal, su ve ağaçtan oluşan beş elementin birbirleriyle ilişkileri üzerinden çevreyi düzenlemeyi gerektirir.

Çinliler evrende insanlar da dahil her şeyin bu beş elementten birine ait olduğuna inanırlar. Chi bu beş elementte ayrı şekillerde vardır. Feng Shui uygularken elementlerin birbirleriyle ilişkileri çok önemlidir.

Herhangi bir mekanda objelerin ve yönlerin ait olduğu elementler birbirlerine zarar vermemelidir. Elementler kendi aralarında iki tarz ilişki içindedirler.

Elementlerin yaratıcı döngüsü: Ateş toprağı yaratır, toprak metali içerir, metal suyu tutar, su ağacı besler, ağaç ateşi besler.

Elementlerin yıpratıcı döngüsü: Ateş metali eritir, metal ağacı keser, ağaç toprağı tüketir, toprak suyu emer, su ateşi söndürür.

Bir ortamdaki Chi’yi iyileştirmek, dengelemek, çevremize her baktığımızda hoşumuza giden şeylerle çevrili olmamız, bu sembollerin etkisini arttırır. Chi akışını düzenleyen sekiz araç şunlardır:

Işık: Her çeşit ışıklandırma malzemeleri ve aynalar.
Ses: Çanlar, ziller, su, müzik...
Renkler: Kuvvetli, parlak renkler.
Yaşam: Çiçekler, bitkiler, balıklar, evcil hayvanlar.
Hareket: Rüzgar çanları, havada salınan hareket eden objeler.
Durağanlık: Heykeller, kayalar, taşlar...
Mekanik aletler: Her türlü elektronik alet.
Düz hatlar: Bambudan yapılmış flütler, kılıçlar...

Bu şekilde Chi’yi bulunduğunuz mekana çekebilirsiniz. Odanıza ya da ofisinize yerleştirdiğiniz ışık, kişileri kesik kesik göstermeyecek şekilde aynalar, uygun renkler, güzel çiçekler, akvaryum gibi faktörlerle ortamınızı verimli, dengeli ve pozitif hale getirilebilirsiniz.

Evcil hayvan besleyerek de Chi enerjisini kendinize en iyi şekilde çekebilirsiniz.

Feng Shui ile Hayatınız Pozitif Olsun

Pozitif ve Negatif enerjiler insanların hayatını olumlu ve olumsuz yönde etkiler. Feng Shui doğru olarak uygulandığında bireyin kendisi ve ailesinde olumlu sonuçlar görmesi kaçınılmaz olur.

Feng Shui bize yaşadığımız mekandaki, işyerimizdeki yani çevremizdeki etkenleri olumlu yönde nasıl kullanacağımızı öğretir.

Feng shui'de 5 element;

Çinlilere göre dünyadaki her şey beş elementin bir parçasıdır: ateş, toprak, ahşap, su ya da metal. Bu elementler yaptığımız her şeyi etkiler. Ch'i enerjisinin kendisini gösterdiği beş farklı yol vardır.

Burçlarımızda beş element de bulunur. Her elementin miktarı bizim kişiliğimizi ve yaşamdaki başarımızı belirler. Burçlarımızdaki beş elementi dengeleyerek, üzerlerimizdeki etkisini açıklamak için son derece yetenekli bir astrolog gerektiğini unutmayalım.

Ahşap

Ahşap, yaratıcı ve yenilikçidir. Haritamızda bu elementten fazlaca varsa, bir biçimde mutlaka yaratıcıyızdır. Ahşap katlanabilir ve eğilebilir, söğüt gibi; ya da güçlü ve serttir, meşe gibi. Sosyaldir ve toplum bilinci gelişmiştir.

Ayrıca renklerden yeşili, mevsimlerden ilkbaharı ve yönlerden doğuyu temsil eder. Doğum ve çocukluk demektir. Pekin'deki Yasak Kent'in doğu bölümündeki binalar genç prense ev sahipliği yaptığı için yeşil kiremitlerle kaplıdır.

Ateş

Ateş, enerji ve heyecan verir, ama aynı zamanda tehlike işaretidir de. Çok fazla ateş olduğu zaman yıkıcı olabilir. Ateş ısıtır ve neşelendirir, ama yakar ve yok edebilir de. Ateş doğal liderin elementidir. Ateş kırmızı, yaz, güney demektir. Ateş ergenlikten önceki büyüme yıllarıdır.

Toprak

Toprak, denge verir, aynı zamanda mesken ve yasal işler anlamına gelir. Toprak sabırlı, adil, onurlu, yöntemlidir. Ancak zorlayıcı ve fazla isteyen de olabilir. Sarı renk, merkez ve ilk gençlik yıllarıdır.

Metal

Metal (sık sık altın da kullanılır), hasat, iş ve başarıdır. Burada sözü edilen başarı, genellikle maddi başarıdır. Olumsuz yanında sert ve yıkıcı olabilen kılıç ya da bıçak vardır. Rengi genellikle beyazdır ama altın sarısı da kullanılır. Sonbahar ve batı demektir. Olgunluk yıllarını temsil eder. Pekin'deki sarayda imparatoriçenin daireleri batı kanadındadır ve beyaza boyalıdır.

Su

Su, yolculuk, iletişim ve öğrenme demektir. Edebiyat, sanat ve basın yayınla ilişkilidir. Yumuşak (tatlı bir yağmur) ya da şiddetli (tayfun) olabilir. Su tüm canlıları besler, kayaların en sertini bile zamanla öğütür. Siyah, kuş ve kuzey demektir. Yaşlılık dönemidir.

ELEMENTLERİN DÖNGÜSÜ


Şekil 1D: Beş Elementin Üretim Döngüsü (Doğum Döngüsü olarak bilinir).

Beş elementten her birinin arasında üç döngüsel ilişki vardır. Bunlardan biri Üretim Döngüsü ya da doğum döngüsü olarak bilinir (Şekil 1D). "Üretim döngüsü çok eskidir ve İmparator Huang Ti (İ.Ö. 2266) tarafından yaratıldığı söylenir. Aynı imparator tarımı, tuğlayı, müzik aletlerini ve Çin felsefesinin çoğunu da yaratmıştır. Çinliler tarafından halkların babası olarak nitelenir."

En tepesinden başlarsak ve saat yönünde ilerlersek, ateşin toprak (kül) ürettiğini görürüz. Ateş zayıfladıkça, toprak güçlenir. Toprak da metal (mineraller) yaratır ve metal güçlendikçe, toprak zayıflar. Metal doğal olarak suya dönüşür.

Sonuç olarak metal zayıfladıkça su güçlenir. Aynı biçimde su ahşaba yürür (ağaçlar ve bitkiler). Burada da ahşap güçlenir ve su zayıflar. Son olarak ahşabı yakar, ateş yaratırız; ahşap zayıflamış ve ateş güçlenmiş olur. Bu Erken Gök ya da Fu Hsi'nin (ya da Wu Hsia) Düzenlemesi olarak da bilinir.

Ayrıca bir Yok Oluş Döngüsü vardır (Şekil l E); bu döngü hangi elementin ötekini ele geçirdiğini gösterir. Örneğin ateş metale baskındır çünkü sıcak metali eritir. Bu, olumsuz bir durumdur ve dengesizlik yaratır. Metal ahşabı yok eder. Ahşap toprağı yok eder ve toprak suyu ele geçirir. Son olarak da su ateşi söndürür. Bu ikinci Gök ya da King Wen Düzenlemesi olarak bilinir.

"King Wen İ.Ö. 1150'lerde yaşamış, ve I Ching sekizgenlerine ilk kez anlam vermiştir. Politik nedenlerle hapse atıldığı için yazdıklarına dikkat etmiş, düşmanlarının öfkesini üzerine çekmemek için özellikle karanlık ve anlaşılması zor bir biçemle yazmıştır."


Şekil 1E: Beş Elementin yok Oluş Döngüsü

Son olarak da bir indirgenme Döngüsü vardır (Şekil 1F). Bu döngü yok oluş döngüsünün yarattığı dengesizlikleri düzeltmede kullanılır. Yok oluş döngüsünden metalin ahşaba üstün geldiğini ya da onu yok ettiğini biliyoruz. İndirgenme döngüsünde metal ile ahşap arasına su konursa, potansiyel yıkıcı etkileri nötralize eder.

Aynı biçimde, ateş metale baskındır, demek ki indirgenme döngüsünde aralarında toprak olmalıdır, çünkü toprak ateşi bertaraf edeceği için baskın etkileri azaltır.


Şekil 1F: Beş Elementin İndirgenme Döngüsü

Doğum döngüsünü izlemek zorlukların barış içinde çözümlenmesine olanak verir. Yok oluş döngüsünü izlemekse tam tersi bir etki yapar ve her zaman sorun yaratır. İndirgenme döngüsü yok oluş döngüsünün etkilerini azaltır.

Sizin kişisel elementiniz doğum yılınızla belirlenir. İkinci en önemli elementiyse doğum zamanınız belirler. Bunu belirlemek için "Tablolar" bölümümüzdeki "Elementler ve İşaretler" ve "Saate Göre Elementler" tablolarına bakabilirsiniz.

Örneğin ben, öğleden sonra 16:50'de doğdum. Benim doğum saatime göre elementim su. 1946 yılında doğdum, bir ateş yılı. Su ve ateş birbirini yok eder, çünkü su ateşi söndürür. Ben bu kötü etkiye karşı ahşap kullanabilirim çünkü indirgenme döngüsünde ahşap, ateşle su arasındadır.

Kişinin doğum yılı ve doğum saatine göre elementi aynıysa sorunlar çıkabilir. Bu durum kişinin çıkarlarının aksine işleyen bir enerji fazlasına neden olabilir. Böyle bir durum varsa kişinin doğum ayı ve gününe göre çok daha derin bir araştırma yapmak gerekebilir.

Asyalıların çoğu çocuklarına ad koyarken beş elementten birini kullanarak onların yaşamına başka bir boyut katmak isterler. Örneğin çocuk ateş yılında doğmuşsa, aileler ahşap ile ilgili bir ad koyarlar çünkü ateşi yaratan ahşaptır.

Feng shui'ye göre evinizin içini size en fazla yarar sağlayacak biçimde düzenlemek istediğimiz için kişisel elementinizle çevreniz arasında uyum sağlamaya çalışırız. Örneğin ben bir ateş yılına doğdum, demek ki pek çok ahşaba, yeşil nesneye, örneğin bitkiye ihtiyacım var. Çünkü ahşap ateşi yaratır. Aynı biçimde siyahtan ve fazla sudan kaçınmam gerekir çünkü su ateşi yok eder.

Bir evde birden fazla kişi yaşadığı zaman bu durum karmaşıklaşır. Bu durumda ortak kullanılan mekânlarda evin reisinin elementini kullanmak gerekir; ancak yatak odaları ya da kişilerin kendi odalarında kendi elementlerine yer verilir.

Son olarak feng shui ile barışa, zenginliğe, mutluluğa ve tatmine ulaşmak istiyorsak çok miktarda Ch'i enerjisi olan, iyi bir yin yang dengesine sahip; kendi kişisel elementimizle uyumlu bir denge kurabilmiş bir mekân yaratmalıyız.

Başarı için FENG SHUI;

Herkes seçtiği kariyerde başarılı olmak ister. Para ve güç hakkındaki kitaplar iyi satar ve hepimize zengin ve etkili olmanın deneyimini anlatır. Hepimiz milyoner olmak istemiyoruz elbette, ama olduğumuzdan biraz daha başarılı olmak da isteriz.

Feng shui ile terslikleri kendi avantajımıza çevirir ve yaşamımızın her alanında biraz daha fazla başarı ve mutluluk yaratabiliriz. İyi feng shui herkesle birlikte 'yaşamayı ve çalışmayı kolaylaştırır. Bu da kariyerinizin gidişatım elverişli kılar.

Form Ekolü'nü kullanarak çevremizi değerlendirmeye başladık. İşimizde de evimizde de yeşil ejderha ve beyaz kaplanı aradık. Eviniz iyi Ch'i yaratacak bir çevrede değilse, mümkünse taşının. Yoksa uygun bir feng shui çözümlemesine başvurun. Çevrenizi derinlemesine inceledikten sonra, evinizin içini incelemeye başlayın.

İşe evinizdeki ana kapıların yönlerini kontrol ederek koyulun. Bunlar ön kapı, yatak odası kapısı, çalışma odası kapısıdır. Pa-kua simgesini evinizin planı üzerine koyarak bu önemli kapıların olumlu bir yöne bakıp bakmadıklarını kontrol edin. Bir kapının yerleşimini değiştirmenin bir fark yaratacağına inanmak zordur gerçekten de, ama bunun işe yaradığına ilişkin pek çok belgelenmiş olay vardır.

Örneğin Hong Kong'da bankaların çoğunun kapısı binanın cephesiyle açı yapar; bu, bankanın kapısının olumsuz bir yöne bakmasına engel olmak için bulunmuş bir çözümdür.

İkinci olarak yatak odanıza bakın. Kare ya da dikdörtgen olması gerekir. Değilse kimi feng shui çözümlemelerine başvurmanız gerekecek demektir.

Uyumadığınız zamanlarda yatak odanızın iyi aydınlatılmış olmasına özen gösterin. Gündüz vakti perdeleri kapatmayın. Odaya mümkün olduğu kadar çok ışık ve temiz hava girmesini sağlayın. Bu özellikle bu odada okuyor ya da çalışıyorsanız önemlidir, çünkü ışık olumlu enerjiyi çeker.

Yatak odanızın planı üzerine bir pa-kua yerleştirerek yatağınız için en uygun konumu belirleyin. Başarı istiyorsanız, zenginlik, ün ve kariyer yönlerini pa-kua gayelerine uygun olarak seçmeniz gerekmektedir. Doğal olarak bunlar çocuklarınız olmasını istiyorsanız seçmeniz gereken yönler değildir elbette. Yatağınızı gerektiği gibi yerleştirmeniz mümkün olmayabilir. O zaman en azından başınızın doğru yönü göstermesini sağlamaya çalışın. Bu, uyurken içinize doğru Ch'i enerjisinin dolmasını sağlayacaktır.

Yatağınızı yerleştirmemeniz gereken iki aşırı olumsuz yön vardır. Başınız kapıya doğru uyumayın. Yatağınız kapıyla aynı duvardaysa, arkanız duvara dönük uyumayın. Feng shui'ye göre en iyi konum, odaya giren çıkanı gördüğünüz konumdur.

Yatak odanızdaki en iyi yönleri feng shui çareleriyle de harekete geçirebilirsiniz. Bir pa-kua aynası, rüzgâr çanları ya da bir kristal mekândan en fazla yarar elde etmenizi sağlayabilir.

Komodininizin yönü de önemlidir. Bu işe gitmek için hazırlanırken baktığınız yöndür. Başarı getiren yönlerden birine baktığınıza emin olun. Pek çok komodinin üzerinde ayna vardır. Bu olumlu enerjiyi çoğaltır ve aynı zamanda sizin olumlu bir yöne bakan yansımanızı görmenizi de sağlar.

Son olarak evinizi düzenlerken tuvaletinizin K'an ya da kariyer bölümünde olmamasına özen gösterin. Bu kariyer potansiyelinizin tuvaletten akıp gideceği anlamına geldiği için, burası bir tuvalet için en uygunsuz yerdir.

İşe giderken kullandığınız yola bakın. Üne mi (güney), bolluğa mı (güneydoğu), kariyere mi (kuzey) doğru gidiyorsunuz? Hiçbiriyse belki bir bölümünde olsun yolunuzu değiştirir, doğru yöne doğru gidebilirsiniz.

Kendi işinizi yapıyorsanız, çalıştığınız yer üzerinde kontrolünüz var demektir. Pek çok kişi başkaları için çalışır ve işyerini seçme gibi bir şansları yoktur. Sizin için en iyi işyeri elbette ki elementinize ya da kariyer yönünüze bakan bir binadır.

Ancak kendi masanız üzerinde bir kontrolünüz olacaktır. Ofisinizi değerlendirin. Binanın uğursuz bir yönünde mi? (En iyi yer girişe en uzak olan çapraz çizginin köşesidir. Genellikle iş sahibinin ya da müdürün çalışma odası buradadır.) Biçimi düzgün mü? Ofisinizin kapısı doğru yöne açılıyor mu? ideali, kapınızın kariyer bölümünde olmasıdır. Değilse değişiklik yapabilir misiniz?

Masanız iyi bir konumda mı? Kariyerinizde ilerlemenizi sağlayacak en iyi mekân kariyer ya da ün alanıdır. Masanızı iyi bir yere yerleştirdikten sonra doğru yöne baktığınızdan emin olun. Bu iyi düşüneceğiniz ve doğru kararlar vereceğiniz anlamına gelir. Dikkate alınması gereken o kadar çok nokta vardır ki, iyi bir yön bulmak her zaman kolay değildir.

Arkanızda sağlam bir duvarın olmadığı bir konumda, örneğin pencere önünde oturmaktan kaçının. Arkanızdan bıçaklanmak istemediğiniz için kapıya arkanızı dönerek oturmayın. Masanızı açıkta duran kirişlerin altına da yerleştirmeyin. Bir arkadaşım masasının üzerindeki kiriş nedeniyle sürekli başağrısı çekiyordu. Ofisinin yerleşimini değiştirince başağrıları da geçti. En uygun yönü kullanamıyorsanız, ikinciyi deneyin.

İlerlemenizi tetiklemek için ofisinizin kariyer bölümüne metal bir nesne koyun. Metal bir rüzgâr gülü olabilir bu, altın ya da gümüş bir süs, metal ve camdan yapılma bir akvaryum ya da birkaç metal para.

Bir arkadaşıma bakır bir fil armağan vermişlerdi ve karısı da filden nefret ediyordu. Arkadaşım fili ofisine götürdü ve kariyer bölümüne koydu ve dört ay sonra terfi etti. O zamandan beri pek çok kez terfi etti; karısı artık file daha iyi bakmasını istiyor. Masanız konumunuzu ve statünüzü yansıtacak büyüklükte olmalıdır. Feng shui'de elli bir santim birim alınarak hesaplanan şanslı ve şanssız büyüklükler vardır. Birinci, dördüncü, beşinci ve sekizinci bölümler şanslıdır. Masanızın genişliği, derinliği ve yüksekliği hep şanslı ölçülerde olmalıdır.

Şanslı ölçüler: 0 ve 8.25 cm.; 18 ve 31.87 cm.; 51 ve 59.25 cm.; 70.125 ve 82.875 cm.; 96 ve 108.75 cm.; 121.125 ve 133.875 cm.; 144 ve 159 cm.; 171 ve 183 cm.; ve 197.25 ve 204 cm. arasıdır.

Demek ki 99 cm yüksekliğinde, 180 cm. uzunluğunda ve 108 cm. derinliğinde bir masa iyi ölçülere sahiptir. Hong Kong'da mobilyaların çoğu şanslı ölçülere göre yapılır.

Ofisinizdeki öbür mobilyaları da kontrol edin. Şanslı sayılara uyduklarından emin olun. Rafların ya da kitap kutularının shar yaratmamasına özen gösterin. Size dönük keskin bir kenarı ya da sivri bir köşesi olan her şeyin yerini değiştirin.

Evinizin feng shui'si işyerinizinkinden çok daha önemlidir. Ama her ikisini de iyileştirirseniz, işleriniz çok daha kolaylaşır.

İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN BOLLUK ÖNERİLERİ

Çinli işadamları kurnazlığın, akıl ve batıl inançların ilginç bir karışımıdır. Potansiyel başarılarını artırmak için pek çok şey yaparlar ve genel anlamda bakarsak, işlerinde de son derece başarılıdırlar.

Rakipleri karşısında avantaj kazanmak için feng shui kullanırlar. Kendilerine yardımcı olduğu gün gibi ortada olan başka çarelere de başvururlar. Bunlar Batı'da batıl inanç muamelesi görebilir. Ancak ilginç olan bizlerin de artık Doğu'da binlerce yıldır kullanılan yöntemlere başvurmaya başlamamızdır.

Doğu'da kırmızı iple bir zincire bağlanmış, duvarlara asılı paralara sık sık rastlanır. Bu iyi şans ve bolluk çeken bir uğurdur. Paraların sürekli göz önünde olması çalışan kişi için görsel bir uyarıdır. Pek çok işadamı uğur getirsin diye yanlarında eski bir para taşırlar. Bazıları parayı giysilerine dikerler, böylece yanlarında her zaman eski bir para bulunur. En sevilen paralar Tang ve Sung Hanedanlığı'na (İ.S. 618-905 ve 960-1279) aittir. Bu paraların taklitleri dükkânlarda satılır.

Çin işyerlerinin duvarlarını güzel kaligrafi örnekleri süsler.

Genellikle çalışanları motive edecek ve işyerine para çekecek deyişlerdir bunlar.

Çin bolluk tanrılarının resimleri ve heykelleri de işyerlerinde stratejik mekânlara yerleştirilmiştir. Pek çok bolluk tanrısı vardır ama en sık Tsai Shen Yeh'e rastlanır. Gülümseyen Buda da sıkça bulunur, sahipleri şans getirmesi için hergün heykelin karnına dokunurlar.

Bu şeyler feng shui ile zaman zaman ilintili olsa da hiçbiri feng shui'nin parçası değildir; ancak hem işadamlarının motivasyonunu sürekli kılarlar hem de gözlerini yalnızca kâra değil, bolluk ve zenginliğe de dikmelerini sağlarlar.

Hiç yorum yok: